Specjalizujemy się w warsztatach zero waste, w wegańsko-wegetariańskiej kuchni slow food, jak również w generowaniu spokoju ducha.
Gospodarstwo położone jest w Bolimowskim Parku Krajobrazowym, mniej więcej po środku między Łodzią, a Warszawą. Okolica jest spokojna, czysta, blisko rezerwat rzeki Rawki, lasy, pola, nie ma żadnych uciążliwych działalności gospodarczych. Wieś Esterka jest malutka, dojazd dobry, drogą asfaltową, parking na około 10 samochodów przed gospodarstwem.
Od roku 2001 nie używamy żadnych środków ochrony roślin, tylko nawozy naturalne zwierzęce. Jesteśmy na etapie realizacji wizji gospodarstwa samowystarczalnego. Sukcesem naszym jest wzrastająca bioróżnorodność roślin i zwierząt. Wyzwania na przyszłość: budowa kurnika, oczka wodnego, a w dalszej przyszłości założenie sklepiku przydomowego z naszymi produktami.
Mamy ogród warzywny z wyniesionymi grządkami kompostowymi, ogródek ziołowy, łąkę kwietną i 2 lata temu posadzony sad ze starymi odmianami drzew owocowych. Zbieramy deszczówkę, kompostujemy, ściółkujemy, staramy się żyć w zgodzie z otaczającą nas przyrodą.
W ogrodzie mamy kuchnię letnią pod wiatą 40 m², stoły i ławy drewniane, sanitariaty (2 toalety kompostowe, 3 umywalki, prysznic ogrodowy), miejsce na ognisko, pole namiotowe. Stodoła mała 25 m², kilka „żagli“ przeciwsłonecznych; powierzchnia ogrodu to około 80 arów, są łąki kwietne, ale też koszony trawnik, gdzie można usiąść w cieniu pod drzewami, jest dużo przestrzeni na warsztaty w terenie. W domu: kuchnia, salon 50 m², pokój na poddaszu 6 osobowy (materace na podłodze), łazienka.
W naszym gospodarstwie nie używamy produktów z supermarketów, jeśli nie mamy czegoś w ogrodzie, kupujemy u sąsiadów lub na targu od zaprzyjaźnionych małych gospodarstw. Gotujemy tylko wegańskie i wegetariańskie posiłki.
Nie używamy żywności przetworzonej, jesteśmy w stanie nakarmić uczestników warsztatów zdrowym jedzeniem.
osoba kontaktowa:
Margerita Kahan
adres:
Esterka 10
96–115 Nowy Kawęczyn