Gospodarstwo pod Kuklaczem, położone w Beskidzie Wyspowym to obszar 1,4 Ha prowadzony przez absolwenta studiów Permaculture Design Course Geoffa Lawtona w pełnej zgodzie z zasadami permakultury. Naczelną zasadą gospodarstwa jest osiągnięcie całkowitej samowystarczalności żywieniowej w oparciu o zamknięty obieg energii w jego ramach. W gospodarstwie realizowany jest system wytwarzania żywności dla czteroosobowej rodziny jako połączenie ogrodu warzywnego, kur, sadu i stawów rybnych. Gospodarstwo jest położone na południowo wschodnim zboczu co umożliwia wdrożenie totalnego systemu gromadzenia i rozsączania wody opadowej, która jest jedynym źródłem zasilania stawów i podlewania. Realizujemy system wytwarzania gleby z wykorzystaniem kur oraz materiału zielonego z łąki górskiej. Jesteśmy w trakcie dokonywania dużej ilości nasadzeń, których zadaniem jest uzyskanie wilgotnego mikroklimatu korzystnego dla rozwoju flory. W obliczy zmian klimatycznych i wymierania rodzimych gatunków drzew eksperymentujemy z nowymi gatunkami takimi jak jadłoszyn czy moringa. Postawiliśmy na zbudowanie trwałego ekosystemu, którego częścią jest nasz solidny murowany i bardzo dobrze wyposażony dom, szklarnia oraz sala do szkoleń z parmakultury. Przede wszystkim jednak inwestujemy w drzewa, trwałe struktury do zbierania wody oraz wprowadzanie olbrzymiego zróżnicowania bioróżnorodnych gatunków. Od strony zabezpieczenia na wypadek trudnych czasów budujemy nieduży domek oraz zakładamy permakulturową plantację wierzby energetycznej. Drugą najważniejszą częścią funkcjonowania gospodarstwa, stanowiącego pole doświadczalne, jest projektowanie podobnych gospodarstw permakulturowych i pomaganie rodzinom w inwestowaniu zasobów w samowystarczalność żywieniowa i energetyczną
osoba kontaktowa:
Leszek Frankiewicz
strona internetowa:
adres:
Siekierczyna 556
34–600 Limanowa