Malinówka to mała poniemiecka leśniczówka położona w województwie lubuskim, we wsi Drągowina nad malowniczą rzeczką Brzeźniczanką..
Malinówka to przede wszystkim pasieka naturalna, którą prowadzimy tak, by jak najmniej pszczołom przeszkadzać – dzięki czemu nasze pszczoły produkują doskonały miód. Prowadzimy też warsztaty pszczelarskie dla dzieci i dorosłych, na których pokazujemy z bardzo-bardzo-bardzo bliska życie rodziny pszczelej.
To także leśna piekarnia, w której czarują się prawdziwe chleby żytnie na zakwasie, bez jakichkolwiek dodatków – składają się tylko z dobrych myśli, mąki żytniej, wody i soli. Staramy się sezonowo przetwarzać to, co daje nam natura – produkujemy różne przetwory, od syropów ziołowych, przez konfitury, octy, zakwasy na żury i barszcze oraz musztardy. Mamy też owce – wrzosówki szare rogate, kozy – Manię i Fobię oraz drób rozmaity. Naszym założeniem do realizacji w najbliższym czasie jest osiągnięcie suwerenności żywieniowej dla naszej rodziny.
Na czas warsztatów udostępniamy uczestnikom nasz dom – kuchnię, łazienkę, kilka miejsc do spania na łóżkach, przestrzeń podłogową. Dla chętnych hamaki do spania (8 sztuk). Miejsce na pole namiotowe. Dostępne są dwie wiaty (jedna 80 m²), stoły, ławy.. Prysznic jeden w domu, drugi polowy. W planach wiosennych dodatkowa toaleta kompostowa.
Bezpośrednia okolica to tereny naszego gospodarstwa i lasy. Ziemia szczęśliwie raczej nie dotykana przez ludzi przez wiele lat. Gleba gliniasta. Tuż pod oknami płynie rzeka zamieszkała przez bobry (staramy się udawać, że je lubimy…). Na sąsiedniej polanie mamy doroczne rykowisko. O przetrwanie roślinności dzielnie „walczymy“ z sarnami, dzikami i wiewiórkami. Zazwyczaj przegrywamy. Ot, natura.
Mamy doświadczenie z permakulturą, niewielkie, ale jest. Zioła, kwiaty jadalne, sałaty, koperki. Na „Fukuoce“ wyrosły nam przepiękne ogórki, niestety pożarte przez sarny, gdyż nie do końca przemyśleliśmy lokalizację.. Przymierzamy się właśnie do budowy kuroodpornego kompostownika. Jesienią usypaliśmy wał permakulturowy, czeka na wiosnę. Mamy chęci, duuużo obornika owczego, za to mniej czasu.
Na tę chwilę jesteśmy w stanie zapewnić uczestnikom warsztatów produkty z własnego gospodarstwa takie jak chleby, jajka, miody, jadalne chwasty, przetwory owocowe, orzechy, zioła.
Cały czas współpracujemy z wieloma producentami lokalnymi w zakresie pozyskiwania dobrych produktów – przetworów zbożowych, z mleka, olejów i innych, więc staramy się zakupy w sklepach ograniczyć do absolutnego minimum, no ale kawę dla Gości kupić musimy…
osoba kontaktowa:
Magdalena Świderska
strona internetowa:
adres:
Krótka 4
66–012 Drągowina