Jesteśmy na etapie tworzenia – od kilku lat remontujemy dom na zasadach „re- i upcyklingu”, nadając starym rzeczom nowy sens. Dom z 1927 r. nadaje się już do w miarę wygodnego życia. Zagroda jest miejscem spotkań – warsztatów, spacerów terenowych, promuje postawy pro — ekologiczne, dzieli się doświadczeniami remontowymi w sieci. Równolegle z remontem domu zakładany jest ogród – krok po kroku: są zioła, pomidory, dyniowate, drzewa i krzewy owocowe, wiejskie rabaty. Jed6m z celów Zagrody — oprócz prowadzenia działań edukacyjnych jest uruchomienie agroturystyki z pokojami do wynajęcia i polem biwakowym oraz zmierzanie do samowystarczalności żywnościowej. „Robię przetwory z tego, co w lesie, sadzie i na łące, uczę się rozpoznawania jadalnych roślin, z pomocą Syna po rolnictwie robimy sery na własny użytek, pieczemy chleby na zakwasie bez drożdży, robimy domowy żurek, barszcz, kiszonki. W planach mamy budowę kuchni letniej z piecem rakietowym tak, by ogród żył cały rok. Na dom składa się budynek mieszkalny oraz stodoła przylegająca bezpośrednio do budynku – pod jednym dachem. Na gospodarstwo składa się 1.70 ha ziemi, w tym las, łąki i teren przeznaczony na permakulturowy ogród – dziewiczy! Tylko koszony” — mówi Właścicielka.
Infrastruktura: Stodoła na warsztaty. Pokój gościnny. Pole namiotowe. Przyczepa całoroczna. Łazienka, kuchnia w domu – do dyspozycji Gości. Miejsce na ognisko, piec – blacha ogrodowa, zadaszony taras, miejsca w ogrodzie do odpoczynku.
Okolica: Lanckorona – szczególne miejsce na mapie Polski. Tradycyjna zabudowa drewniana – mówią o nas, że czas tu stanął w miejscu. na zdjęciach w sieci zobaczyć można ścisłe centrum – charakterystyczny rynek, oddalony od Zagrody 3 km, ruiny zamku, uliczki. Nasza Zagroda położona jest na tzw. Podmieściu, 3 km od rynku w wiejskiej części Lanckorony, obok pola uprawne małych gospodarstw, lasy i łąki. Nieopodal w Zakrzowie siedziba pierwszego w Polsce Inkubatora Kuchennego – właściciel marki Smaki Gościńca, produkującego żywność, organizującego warsztaty kulinanarne, także u nas.
Doświadczenie z permakulturą: udział w webinarach oraz organizacja warsztatów projektowania permakulturowego siedliska latem 2019 roku, wdrażanie założeń projektu w praktyce
Wyżywienie: oferta Smaki Gościńca, własne posiłki: żurek na własnym zakwasie, duszone warzywa, kiszonki, soki owocowe tłoczone
osoba kontaktowa:
Jola Hytkowska
strona internetowa:
adres:
Dębowa 18
34–143 Lanckorona